(Ne)vinní návštěvníci
K sepsání tohoto článku mě přivedlo několik večerů
strávených ve vinném sklípku, kde bylo mým posláním obsluhovat zákazníky, kteří
si zaplatili za šestihodinové posezení, jídlo a spoustu vína. Obecně mylným
faktem je, že obsluha má v tomto případě značné výhody – kupříkladu může
na konci sezení vypadat stejně vesele, jako velectění hosté. Pokud to nadřízený
dovoluje, proč ne, já si ale raději zachovávám hlavu čistou, aby mi neunikl
jakýkoliv postřeh z večera, který by stál za zmínku.
Má hodnocení se značně odráží od délky doby strávené tímto
pozorováním a také od množství vína, jež steklo do hrdel účastníků zájezdu.
Pojďme si to tedy vzít hezky popořádku. Hodinovém pořádku.
Hodina první: Přicházím do sklípku. Zákazníci se na mě
usmívají, vesele mě zdraví, jsou plní síly. Žasnu při pohledu na perfektně
oblečené muže se stylovými košilemi pečlivě zakasanými v kalhotách a
upravené ženy s botkami na podpatcích a dokonale napudrovanými obličeji.
Hodina druhá: Dámy začínají elegantně odkládat své kožíšky a
vesty vedle sebe a střeží je jako oko v hlavě, aby si je snad neumazaly
pomazánkou, nebo aby jim nespadly na zem. Pánům již začíná být také tepleji, a
tak rozepínají své knoflíky na manžetách a úhledně ohrnují rukávy. Navzájem se
smějí svým vtipům, jejich hlasy jsou klidné. Konverzace, které probíhají mezi
nimi a mnou, jsou čistě prosby o přinesení vína, chlebů či vody.
Hodina třetí: Na stolech začíná být nepořádek. Snažím se průběžně vyhazovat použité ubrousky a napůl rozžvýkané kozí rohy poházené po stole a udržovat alespoň trochu estetičnosti. Hosté mě prosí, abych si k nim přisedla. Někteří muži hádají můj věk. „Šestnáct? Nene, dvacet jedna!“ – noo, skoro. Snažím se usmívat, i přesto, že mi jejich vtipy nepřipadají vtipné. Je načase zahájit druhou řízenou degustaci. Hostům se to zdá příliš brzy, asi se chtějí těšit delší dobu. Jiní protestují a hlásají, že by se toho nebáli a klidně na to hned vlítli. Inu, vaše volba, že ano. Přesto ale vyhovujeme početnější skupině, s degustací tedy ještě chvíli čekáme. Od prvního stolu slyším stěžujícího si pána, jež už údajně na degustaci přestal čekat. Má střízlivá krev začíná pomalu ale jistě probublávat.
Hodina třetí: Na stolech začíná být nepořádek. Snažím se průběžně vyhazovat použité ubrousky a napůl rozžvýkané kozí rohy poházené po stole a udržovat alespoň trochu estetičnosti. Hosté mě prosí, abych si k nim přisedla. Někteří muži hádají můj věk. „Šestnáct? Nene, dvacet jedna!“ – noo, skoro. Snažím se usmívat, i přesto, že mi jejich vtipy nepřipadají vtipné. Je načase zahájit druhou řízenou degustaci. Hostům se to zdá příliš brzy, asi se chtějí těšit delší dobu. Jiní protestují a hlásají, že by se toho nebáli a klidně na to hned vlítli. Inu, vaše volba, že ano. Přesto ale vyhovujeme početnější skupině, s degustací tedy ještě chvíli čekáme. Od prvního stolu slyším stěžujícího si pána, jež už údajně na degustaci přestal čekat. Má střízlivá krev začíná pomalu ale jistě probublávat.
Hodina čtvrtá: Jistá skupinka pánů mě prosí o lák
z nakládaných okurek. Když po chvíli váhání lák opravdu donesu, miska
s touto neobvyklou tekutinou koluje kolem stolu jako nějaký nápoj králů a
vypadá to, že ten, kdo se napije, je hoden obdivu. Kulím oči a nestačím se
divit, ale zdržuji se svého názoru, jelikož
v tento večer je úsměv mé druhé jméno. Hlasy začínají být hlasitější a
smích ostřejší. Snažím se vyhovět s prosbami o zesílení rádia, ovšem
vědomě hosty obelsťuji tím, že jej po jisté době zase ztišuji.
Hodina pátá: Kožíšky a vesty slečen se válí pod lavicemi, na
kterých sedí, společně s podsedáky, které jsem pracně urovnávala.
Některým členům skupiny již těžce rozumím, a tak využívám schopnosti odezírání
ze rtů, kterou mám snad někde v hloubi mozkových záhybů ukrytou.
Naneštěstí zjišťuji, že tam není. Bavím se při pohledu na pány s košilemi
čouhajícími z kalhot a rozepnutými do půlky hrudi. Mnohem víc ovšem můj
vnitřní smích popuzují rozmazané oči a rozcuchané vlasy dříve zvaných dam.
Hodina šestá: Někteří pánové mě chodí navštěvovat za bar. Jak
jinak, než s úsměvem na tváři se snažím podobně blekotavou řečí (snad abychom
se dobře pochopili) vymluvit, že nemám na jejich společnost čas a posílám je zpět
ke kolektivu. Stále pohybuji kolečkem na ovládání hlasitosti a pozoruji momentální
odborníky na víno, jak tančí mimo rytmus na ploše o rozměrech jeden krát jeden
metr. S něhou v hlase umírňuji jejich hlasité pokřikování a
zcela zbytečně se snažím sjednat alespoň minimální pořádek.
Při pohledu na jednu slečnu se modlím, aby se její umělé řasy držely zuby nehty a nepřilepily se jí na nos, jelikož se obávám, že by se to každou chvílí mohlo stát. Zájezd se nenávratně blíží ke konci.
Při pohledu na jednu slečnu se modlím, aby se její umělé řasy držely zuby nehty a nepřilepily se jí na nos, jelikož se obávám, že by se to každou chvílí mohlo stát. Zájezd se nenávratně blíží ke konci.
Když se zákazníci úspěšně domotají k věšáku
a navlečou do kabátů, bund, svetříků a pošlapaných vestiček, oddychnu si a porovnávám
první a poslední hodinu strávenou ve sklepě.
Tato práce, ačkoliv to tak možná nevypadá, má spoustu výhod – mimo finančního obnosu se
upřímně zasmějete nad opileckými os(t)udy druhých, posílíte své empirické
zkušenosti (které vám napoví, co na akcích rozhodně nedělat, nechcete-li být
vystaveni opovržlivým pohledům) a také zjistíte, jaký prožitek štěstí vám může
přinést odchod velevážené návštěvy. Hurá do sklepa!
Komentáře
Okomentovat